Nejlepší kynuté ovocné knedlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
4 lžíce máslo
42 g droždí
4 lžíce cukr krupice
4 lžíce hladká mouka
0 l vlažné mléko
500 g dětská krupička
na potření
máslo
podle potřeby
cukr moučka
mák
náplň
borůvky
podle chuti
smetana 31%

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm cukr. Do hrníčku rozdrobíme droždí a přilijeme trošku vlažného mléka. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy dáme dětskou krupičku nebo hrubou mouku, vejce, špetku soli a rozpuštěné máslo. Promícháme a přidáme hotový kvásek, zbylé vlažné mléko a prosátou mouku. Zpracujeme v nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout alespoň půl hodiny.

  3. Mezitím si pomeleme mák a přidáme k němu cukr moučka. Po vykynutí těsta začneme vyhazovat lžící těsto na pomoučněný vál a uděláme placku, na kterou vložíme borůvky. Poté zaděláme a vytvoříme kulaté knedlíky, které necháme ještě chvíli kynout.

  4. Knedlíky vložíme na 6 - 8 minut do osolené vroucí vody. Plech jemně posypeme mákem s cukrem a vkládáme na něj hotové knedlíky, které obalíme mákem a polijeme rozpuštěným máslem.

  5. Nejlepší kynuté ovocné knedlíky podáváme teplé a na talíři je ještě polijeme troškou smetany. Knedlíky jsou výborné i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!