Nadýchaná jablečná bábovka s ořechy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
250 g máslo
5 ks jablko
2 lžičky mletá skořice
370 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
100 g mleté vlašské ořechy
1 balíček kypřící prášek do pečiva
250 - 300 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku odvážíme a prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva. Přidáme 2 lžičky mleté skořice a promícháme. Středně velká jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. K suché směsi v míse přidáme cukr, mleté ořechy, rozpuštěné a trochu vychladlé máslo, rozklepnutá vejce a těsto dobře promícháme. Nakonec do těsta na bábovku vmícháme nastrouhaná jablka, která trochu vymačkáme od přebytečné vody

  2. Vznikne nám hutné těsto

  3. Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do bábovkové formy a uhladíme. Jablkovou bábovku s ořechy pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 - 50 minut. Když do těsta vpíchneme špejli, měla by po vytažení zůstat suchá

  4. Bábovku vyjmeme z trouby, opatrně i s formou otočíme na talíř, formu zakryjeme vlhkou utěrkou, tu překryjeme ještě suchou utěrkou a necháme vychladnout. Bábovka nám díky tomuto triku půjde skvěle vyklopit

  5. Zcela vychladlou jablkovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k šálku kávy nebo čaje. Bábovka podle tohoto receptu je vláčná, nadýchaná a vůbec ne suchá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!