Na cukru šulano aneb sladké pletýnky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
1 špetka sůl
65 g máslo
2 ks žloutek
125 ml mléko
1 balení vanilkový cukr
260 g polohrubá mouka
0 kostek čerstvé droždí
55 g třtinový cukr
Postup Na cukru šulano aneb sladké pletýnky recept
Postup přípravy receptu
-
Postup je určený pro domácí pekárnu! Do malého hrnce nebo plecháčku dáme mléko, třtinový i vanilkový cukr a máslo a na mírném ohni necháme máslo rozpustit. Potom necháme směs vychladnout na teplotu zhruba vaší kůže, protože budeme přidávat kvasnice a ty jsou stejně jako my, živé organismy, které mají nejraději zhruba těch 37 °C. Při vyšší teplotě bychom je mohli přinejmenším přizabít.
Kvasnice do vychladlé směsi rozdrobíme, rozmícháme a nalijeme vše společně se žloutky do pekárny. Normálně se z kvasnic, cukru a mléka nechává vzejít kvásek, ale mně se osvědčilo, že pro zpracování těsta v pekárně to není potřeba. Dále nasypeme mouku smíchanou se špetkou soli a zapneme program těsto.
Hotové těsto vyklopíme na pracovní plochu. Já využívám gumový ubrus nebo klasickou kuchyňskou linku - pracuje se mi na nich lépe než na dřevěném válu. Pokud se vám těsto lepí, stačí trochu posypat moukou a lehce zapracovat do těsta. Každá mouka má jinou savost, někdy těsto může lepit, ať se držíte receptu, jak chcete.
Těsto rozdělíme na 8 malých částí. Každý bochánek rukama vyválíme do cca 1,5 cm tlusté "žížaly" - válečky. Každý váleček poté poválíme v hromádce třtinového cukru a zamotáme jako jednoduchý copánek. Nebo jakkoli je vám to milé, fantazii se meze nekladou, na internetu je spousta návodů na různé pletýnky a podobné zamotance.
Pletýnky pečeme asi 13 - 15 minut při teplotě cca 170 °C, dokud povrch pletýnek nezkaramelizuje. Je důležité si uvědomit, že opravdu každá trouba peče trochu jinak, takže první pokus je dobré hlídat.
Na cukru šulano aneb sladké pletýnky podáváme podle chuti k různým příležitostem s kávou nebo čajem.