Na cukru šulano aneb sladké pletýnky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
65 g máslo
2 ks žloutek
125 ml mléko
1 balení vanilkový cukr
260 g polohrubá mouka
0 kostek čerstvé droždí
55 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Postup je určený pro domácí pekárnu! Do malého hrnce nebo plecháčku dáme mléko, třtinový i vanilkový cukr a máslo a na mírném ohni necháme máslo rozpustit. Potom necháme směs vychladnout na teplotu zhruba vaší kůže, protože budeme přidávat kvasnice a ty jsou stejně jako my, živé organismy, které mají nejraději zhruba těch 37 °C. Při vyšší teplotě bychom je mohli přinejmenším přizabít.

  2. Kvasnice do vychladlé směsi rozdrobíme, rozmícháme a nalijeme vše společně se žloutky do pekárny. Normálně se z kvasnic, cukru a mléka nechává vzejít kvásek, ale mně se osvědčilo, že pro zpracování těsta v pekárně to není potřeba. Dále nasypeme mouku smíchanou se špetkou soli a zapneme program těsto.

  3. Hotové těsto vyklopíme na pracovní plochu. Já využívám gumový ubrus nebo klasickou kuchyňskou linku - pracuje se mi na nich lépe než na dřevěném válu. Pokud se vám těsto lepí, stačí trochu posypat moukou a lehce zapracovat do těsta. Každá mouka má jinou savost, někdy těsto může lepit, ať se držíte receptu, jak chcete.

  4. Těsto rozdělíme na 8 malých částí. Každý bochánek rukama vyválíme do cca 1,5 cm tlusté "žížaly" - válečky. Každý váleček poté poválíme v hromádce třtinového cukru a zamotáme jako jednoduchý copánek. Nebo jakkoli je vám to milé, fantazii se meze nekladou, na internetu je spousta návodů na různé pletýnky a podobné zamotance.

  5. Pletýnky pečeme asi 13 - 15 minut při teplotě cca 170 °C, dokud povrch pletýnek nezkaramelizuje. Je důležité si uvědomit, že opravdu každá trouba peče trochu jinak, takže první pokus je dobré hlídat.

  6. Na cukru šulano aneb sladké pletýnky podáváme podle chuti k různým příležitostem s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!