Můj jablkový štrúdl recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
150 g máslo
1 lžička ocet
300 g polohrubá mouka
200 ml vlažná voda
na potření
máslo
podle potřeby
strouhanka
náplň
50 g rozinky
1 ks citron
50 g cukr krupice
1 lžička mletá skořice
50 g vlašské ořechy
10 g čerstvé máslo
750 g jablko granny smith
70 ml rum 40%
1 balení vanilkový cukr z pravé vanilky bourbon
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme štrúdlové těsto. Na desce promícháme prosátou mouku se solí a do středu hromádky mouky uděláme důlek, do kterého nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a ocet, potom postupně přilijeme ve vodě rozšlehané vejce. Směs zpracováváme nožem, až se vše spojí. Směs přeneseme do mísy a rukama zpracováváme na kompaktní polotuhé těsto, dokud se na něm nezačnou tvořit velké puchýře.

  2. Těsto vyndáme a pleskáme s ním z výšky na jemně pomoučněnou desku. Desku musíme pomoučnit vícekrát podle potřeby, až se nám těsto nelepí ani na desku, ani na ruce. Z těsta vytvarujeme malý bochníček, který přikryjeme nahřátým hrncem a necháme odpočívat 30 minut.

  3. Když zpracované těsto odpočívá, na másle opražíme strouhanku do světle hněda a necháme úplně vychladnout. Rozinky namočíme v rumu, scedíme a necháme dobře odkapat. Do mísy pokrájíme na malé kousky jablka, které jsme umyli, zbavili stopky a jádřince. Do tohoto štrúdlu jablka nestrouháme, ale krájíme.

  4. K nakrájeným jablkům přidáme citronovou šťávu, vanilkový cukr, mletou skořici, odkapané rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy, které jsme předtím na sucho opražili a nechali úplně vychladnout. Přidáme cukr krupice, dobře promícháme a necháme 30 minut odpočinout. Hotovou náplní naplníme štrúdlové těsto a srolujeme.

  5. Na desku položíme dobře pomoučněný ubrus a na ubruse těsto rozválíme válečkem do kruhu rovnoměrně od středu k okrajům. Ruce si dobře pomastíme rozpuštěným vlažným máslem, hřbetem rukou s prsty ohnutými dolů schovanými do dlaně těsto odspodu podebereme a vytahujeme rukama postupně opatrně od středu směrem ven až na velikost stolu.

  6. Když kus těsta bude viset po obvodě směrem dolů, vytáhlé těsto vydatně potřeme rozpuštěným vlažným máslem. Na dolní třetinu těsta rozložíme vychladlou na polovině másla opraženou strouhankou tak, že ponecháme asi 4 cm volný okraj po obou stranách. Strouhanka vsákne vlhkost náplně. Na strouhanku rovnoměrně naneseme jablkovou náplň s rozinkami a ořechy.

  7. Pomocí ubrusu zespodu srolujeme štrúdl tak, aby spoj zůstal dole na spodku štrúdlu, okraje zahneme na obou koncích pod štrúdlem. Jablkový štrúdl pomocí teflonové folie přeneseme na plech a povrch štrúdlu vydatně potřeme rozpuštěným máslem.

  8. Štrúdl pečeme asi za 30 - 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Když povrch štrúdlu bude pěkně do růžova, vyndáme ho z trouby.

  9. Úplně vychladlý jablkový štrúdl pokrájíme ostrým nožem na porce, přes sítko posypeme cukrem moučka, uložíme na podnos a servírujeme ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!