Mořský úhoř na Istrii recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička vegeta 1 dl olivový olej 1 kg čerstvý mořský úhoř 400 g zralé divoké fíky 300 g olivy (zelené a tvrdé)
Postup Mořský úhoř na Istrii recept
Postup přípravy receptu
-
V Pule je i v létě, mimo hlavní rybí sezónu, dobře zásobený rybní trh.
Koupíme 1kg mořského úhoře (nejlépe hned v 6 ráno), sáček vegety a olivový olej.
Tam, kde bydlíme, nakrájíme úhoře jako salám - na asi 3cm široká kolečka. Žádná limetka, žádný citron, jen úhoře zakápneme olejem. Úhoře zakryjeme mikrotenem a necháme odležet. Fíky a olivy je dobré dát do lednice.
Večer po nažhavení grilu vyjmeme fíky, omyjeme je a bez odstranění slupky je nakrájíme na plátky. Olivy jenom zbavíme stonků.
Gril na dřevěné uhlí je někdy u moře zákeřná věc. Problémům se vyhneme, když se vyhneme větru. Kousky úhoře klademe řeznou plochou na aluminiovou grilovací misku a pokryjeme plátky fíků. Když se fíky začnou po stranách porcí úhoře roztékat, vše hojně obložíme olivami. Čas pečení se pohybuje podle počasí a místa pobytu kolem 20 minut.
Na tácky klademe úhoře, který prakticky nemá kosti, pokrytého fíky a obloženého olivami. V puse vám pecka vypadne sama od sebe.