Mořský úhoř na Istrii recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička vegeta
1 dl olivový olej
1 kg čerstvý mořský úhoř
400 g zralé divoké fíky
300 g olivy (zelené a tvrdé)

Postup přípravy receptu

  1. V Pule je i v létě, mimo hlavní rybí sezónu, dobře zásobený rybní trh.

  2. Koupíme 1kg mořského úhoře (nejlépe hned v 6 ráno), sáček vegety a olivový olej.

  3. Tam, kde bydlíme, nakrájíme úhoře jako salám - na asi 3cm široká kolečka. Žádná limetka, žádný citron, jen úhoře zakápneme olejem. Úhoře zakryjeme mikrotenem a necháme odležet. Fíky a olivy je dobré dát do lednice.

  4. Večer po nažhavení grilu vyjmeme fíky, omyjeme je a bez odstranění slupky je nakrájíme na plátky. Olivy jenom zbavíme stonků.

  5. Gril na dřevěné uhlí je někdy u moře zákeřná věc. Problémům se vyhneme, když se vyhneme větru. Kousky úhoře klademe řeznou plochou na aluminiovou grilovací misku a pokryjeme plátky fíků. Když se fíky začnou po stranách porcí úhoře roztékat, vše hojně obložíme olivami. Čas pečení se pohybuje podle počasí a místa pobytu kolem 20 minut.

  6. Na tácky klademe úhoře, který prakticky nemá kosti, pokrytého fíky a obloženého olivami. V puse vám pecka vypadne sama od sebe.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!