Zeleninová polévka z červené čočky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
2 ks cibule
250 g cuketa
2 ks mrkev
2 lžičky oregano
pepř
3 lžíce olivový olej
1,5 l horká voda
čerstvá bazalka
3 ks řapíkatý celer
1 ks zeleninový bujón
4 ks oloupaná rajčata
150 g červená loupaná čočka
4cm řasa wakame

Postup přípravy receptu

  1. Červenou čočku propláchněte a nechte okapat na cedníku

  2. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na šikmé větší plátky nakrájenou mrkev a společně restujte asi 5?8 minut, pak přidejte čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji

  3. Přidejte oloupaná rajčata nebo rajčata z plechovky, vodu, řasu a bylinky. Vařte 10?15 minut, čočka by pak měla být už skoro měkká

  4. Potom přidejte bujón, sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu? nevařte ji déle než 5 minut, aby nebyla blátivá

  5. Nakonec dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Řasa by se měla skoro rozvařit, pokud tam zbude větší kus řasy, rozkrájejte ji na malinké kousky a vraťte zpět do polévky

  6. V létě zdobte jedlými kytkami!

  7. MOJE RADA: VAŘTE ZELENINOVÉ VÝVARY!

  8. Nejlepší základ na jakoukoli dobrou a zdravou polévku je silný zeleninový vývar. Kdykoli máte čas, udělejte si ho! Do studené vody bez soli naházejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, kousek řasy kombu nebo nové koření a bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Minerální látky a chuť přejdou do polévky, která je pak výživnější a lepší! Vyvařenou zeleninu pak vyhoďte nebo dejte pejskovi

  9. Zdroj:

  10. BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010

  11. Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!