Moravská čalamáda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g sůl
500 ml ocet
1 kg cibule
1 hlávka bílé zelí
6 ks zelená paprika
1 lžíce hořčičné semínko
6 ks zelené rajče
1 lžíce drcené hořčičné semínko
podle potřeby
250 ml voda
250 g cukr krupice

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme nadrobno. Vše pečlivě prosypeme solí, promícháme a vložíme do plátěného sáčku. Ten zavěsíme nad nádobu, do které vykape (necháme přes noc) šťáva ze zeleniny. Šťávu si můžeme uschovat a použít ji třeba pod maso na dušení. Vykapanou zeleninu dáme druhý den do mísy a zalijeme ji horkým octem.

  2. Směs promícháme a necháme odležet 6 hodin. Pak zeleninu vymačkáme, přidáme hořčičná semínka, důkladně promícháme a směs napěchujeme do sklenic.

  3. Ocet, kterým jsme zeleninu přelévali, přecedíme, přidáme vodu a podle chuti cukr. Nálev potom svaříme, necháme vychladnout a lehce jím sklenice se zeleninou zalijeme. Sklenice dobře zavíčkujeme, případně převážeme celofánem.

  4. Moravskou čalamádu nesterilujeme!!!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!