Moje věnečky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
3 lžíce cukr
100 g máslo
1 lžíce rum
0 ml mléko
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
těsto
1 špetka sůl
5 ks vejce
1 balíček máslo
0 ml voda
200 g hladká mouka
poleva
2-3 kapky rum
5 lžic mléko
3 lžíce cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu těsta si nachystáme hrnec s vodou, nakrájíme do něj kousky másla a přidáme špetku soli. Dáme vařit. Až se voda přivede k varu a máslo je rozpuštěné, promícháme a vsypeme mouku - doporučuji najednou a za stálého míchání, dbáme na to, aby se těsto nepřipálilo. Těsto nesmí byt řídké a ani moc husté, těsto je hotové ve chvíli, kdy uvidíme bílý povlak na dně hrnce. Poté hrnec odložíme z plamene a za stálého míchání necháme těsto chladnout.

  2. Vychladlé těsto na věnečky přendáme do misky a vmícháváme vejce (jedno po druhém). Vejce nikdy nedáváme do horkého těsta, uvařila by se. Když je těsto dobře vymíchané a pomalu nám při zvednutí stéká z metličky, můžeme jím začít plnit zdobící sáček. Na papír k pečení, kterým jsme plech vyložili, tlačíme kolečka ve 2 - 3 vrstvách.

  3. Do hrnečku rozklepneme jedno vejce, rozšleháme a věnečky vejcem lehce potíráme. Troubu rozehřejeme na 220 °C, vložíme plech a pečeme zhruba 10 minut. Když jsou věnečky nahoře krásně dozlatova, snížíme teplotu na 170 - 180 °C a pečeme 10 - 15 minut, aby se dopekly i ze spodní strany.

  4. Upečené věnečky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté je rozřízneme vroubkovaným nožem.

  5. Na krém si připravíme sáček vanilkového pudinku, mléko a cukr. Třetinu mléka dáme vařit i s cukrem a do zbytku mléka rozmícháme pudink. Az se začne mléko vařit, vlijeme zbytek mléka s pudinkem. Vaříme, dokud nezhoustne, pak odložíme hrnec z plotny a necháme chladnout. Do studeného pudinku vmícháváme po malých kostičkách máslo. Pozor, máslo nedáváme najednou. Krém můžeme dochutit rumem.

  6. Do hrnce dáme 5 lžic mléka, přidáme moučkový cukr a trošku rumu. Pokud nemáme rum, stačí rumová esence. Případně rum úplně vynecháme. Za stálého míchání připravíme hladkou polevu.

  7. Věnečky ve finále naplníme krémem, poléváme polevou (pomocí lžíce) a necháme zatuhnout.

  8. Moje věnečky s krémem a polevou podáváme jako sladké pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!