Moje marmelády - želé recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 kg cukr krystal
1 l šťáva z ovoce
1 ks želírovací přípravek

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz nebo jiné ovoce opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Pomeleme ho na mlýnku na ovoce, můžeme použít i odšťavňovač. Potřebujeme dále cukr krystal a želírovací přípravek 1:1, Želírfix nebo Gelfix. Šťávu z ovoce nalijeme do kastrolu a přidáme do studené želírovací přípravek. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut (uvedeno i na obalu). Pokud budeme vařit prudce, tak se nám zbytečně vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu. Ukončíme var a necháme 2 - 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme

  2. Marmeládu naplníme do malých skleniček a sterilujeme 10 - 15 minut při 90 °C. Takto zavařená marmeláda v temnu vydrží i při pokojové teplotě 3 - 5 let

  3. Sebraná pěna se dá použít při přípravě šťávy. Pěnu odhadem odměříme a vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme asi 4 díly vody. Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Vypnuté necháme chvilku stát a potom přecedíme přes velmi husté sítko. Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky. Před použitím ředíme ovocnou šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10

  4. Recept na moje marmelády - želé lze užít na ovoce dle vlastního výběru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!