Minutková svíčková recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
2 ks cibule
1 ks celer
1 ks citron
2 ks mrkev
1 ks petržel
1 kelímek smetana na šlehání
4 listy bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžíce plnotučná hořčice
800 g hovězí svíčková
50 g hnědý cukr
1 snítka čerstvý tymián
100 g prorostlá slanina
10 kuliček celý černý pepř
350 ml lehké bílé víno
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
4 plátky citron
šlehačka
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájíme na steaky, pěstí je poklepeme a zlehka opepříme. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na jemno, můžeme i nastrouhat nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky.

  2. Nakrájenou slaninu vypečeme v menším kastrolu. Do kastrolu vhodíme máslo a necháme rozvonět koření. Přidáme zeleninu a orestujeme dozlatova. Dále přidáme citron a cukr a necháme zasmahnout. Následně přidáme hořčici a opět zarestujeme, poté podlijeme bílým vínem a necháme dusit. Můžeme podlít i trochou vody. Dušení nám zabere cca 15 minut.

  3. Poté vyjmeme koření a směs rozmixujeme ponorným mixérem, nemusí být úplně do jemna. Do rozmixované směsi přilijeme smetanu a nechápe přejít varem. Smetanu můžeme přilít již v průběhu mixování, aby se nám to dělalo lépe. Případně necháme zredukovat na požadovanou hustotu, měla by vzniknout hustší kaše.

  4. Pánev si rozpálíme, vhodíme na ni tymián a slaninu. Po minutce přidáme steaky a opékáme podle přání a na závěr osolíme.

  5. Minutkovou svíčkovou servírujeme s bramborovým knedlíkem nebo noky a ozdobené brusinkami, plátky citronu a šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!