Meruňkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g cukr
- - sůl
3 ks vejce
125 g máslo
250 g mouka hladká
500 g meruňky
250 g smetana kysaná
- - cukr vanilkový

Postup přípravy receptu

  1. Na vále máslo pokrájíme a společně s moukou, 75 g cukru, jednou vanilkou a špetkou soli zpracujeme v těsto. Přikryjeme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladničce.

  2. Čerstvé meruňky rozpulíme a vypeckujeme, lze použít i kompotované. Smetanu smícháme s druhou polovinou cukru, přidáme vanilku a poté vmícháme vejce (nešleháme!)

  3. Těsto rozválíme na vyložíme jím vymaštěnou a moukou vysypanou koláčovou formu. Poklademe půlkami meruněk a zalijeme smetanovým krémem. Pomalu pečeme v předehřáté troubě při teplotě 175 °C.

  4. Poté necháme koláč vystydnout. Lze k němu podávat vanilkovou zmrzlinu, ale i samotný je báječný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!