Medové žemle recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 lžíce máslo
1 ks žloutek
75 g smetana
2 lžíce rozinky
50 ml voda
voda
20 g droždí
1 lžíce med
vlašské ořechy
175 g pšeničná mouka
75 g špaldová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Pšeničnou a špaldovou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme smetanu, kterou jsme si zředili vodou (asi 50 ml). Přidáme rozdrobené droždí, med a necháme kynout asi 20 minut

  2. Potom na mouku poklademe máslo a ve vločkách ho vmícháme do kvásku, osolíme a uhněteme těsto, které necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě

  3. Ořechy nahrubo pokrájíme, rozinky necháme okapat. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné dáme ořechy a do jedné rozinky. Z každého těsta vytvarujeme 3 žemle, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme kynout

  4. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Rozmícháme žloutek s vodou a povrch žemlí jím před pečením potřeme

  5. Medové žemle pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut

  6. Medové žemle jsou skvělé jen tak na chuť jako jiné sladké pečivo

  7. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!