Mazanec s vůní rumu recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
100 g máslo
rum
150 ml mléko
100 g rozinky
1/2 ks citron
1 kostka droždí
150 g cukr krupice
1 lžíce cukr krupice
600 g polohrubá mouka
1 lžíce teplá voda
50 g loupané mandle
50 g plátkové mandle

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky (nejlépe velké sultánky) překrájíme a přes noc namočíme do rumu

  2. Droždí rozdrobíme do umělohmotné misky, zasypeme cukrem a zalijeme vodou. Na teple necháme vzejít kvásek (těstíčko). Mléko zahřejeme a vmícháme čerstvou citronovou kůru

  3. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, cukr i sůl a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo i vlažné mléko a vyklepneme vejce. Vše důkladně vařečkou promícháme. Nakonec přidáme rumové rozinky i nakrájené mandle a těsto prohněteme. Podle potřeby přidáme mouku, abychom získali celistvé nelepivé těsto. Těsto na mazanec necháme asi 30 minut kynout

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme bochánek. Bochánky necháme znovu 30 minut kynout. Pak bochánky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a do každého lehce nařízneme křížek

  5. Mazance s vůní rumu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!