Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g cukr 0,5 lžiček sůl vejce 150 g máslo 250 g mléko 100 g rozinky mandle 3 ks žloutky 1 ks citronová kůra 500 g polohrubá mouka 0,5 kostek čerstvé droždí 1 balíček vanilinový cukr 20 g droždi
Postup Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidáme máslo a vše promícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimícháme i rozinky a necháme v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněteme, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější
Znovu propracujeme, na pomoučněném válu vytvarujeme bochník a necháme hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi
Rozpálíme troubu na 200 °C, vložíme do ní plech s mazancem a po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjeme alobalem
Tip: Těsto můžeme rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chceme, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžeme těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho necháme hodinu povolit, poté z něj vypracujeme bochník a necháme ještě hodinu a půl kynout
Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami krájíme na plátky a podáváme ke svátečnímu pohoštění
Zdroj: Eklasa.cz