Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g cukr
0,5 lžiček sůl
vejce
150 g máslo
250 g mléko
100 g rozinky
mandle
3 ks žloutky
1 ks citronová kůra
500 g polohrubá mouka
0,5 kostek čerstvé droždí
1 balíček vanilinový cukr
20 g droždi

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidáme máslo a vše promícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimícháme i rozinky a necháme v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněteme, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější

  2. Znovu propracujeme, na pomoučněném válu vytvarujeme bochník a necháme hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi

  3. Rozpálíme troubu na 200 °C, vložíme do ní plech s mazancem a po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjeme alobalem

  4. Tip: Těsto můžeme rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chceme, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžeme těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho necháme hodinu povolit, poté z něj vypracujeme bochník a necháme ještě hodinu a půl kynout

  5. Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami krájíme na plátky a podáváme ke svátečnímu pohoštění

  6. Zdroj: Eklasa.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!