Makový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g cukr sůl 3 ks vejce 50 g máslo 1-2 lžíce rum 1875 ml mléko 50 g rozinky 1 ks citron 75 g mandle 30 g droždí 135 g krupice 1 balíček vanilkový cukr 375 g polohrubá mouka 375 g mletý mák moučkový cukr na posypání
Postup Makový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Rozpustíme tuk a přidáme 1/8 l vlažného mléka. Rozdrobíme do něj droždí a necháme je rozpustit. Citron pořádně omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Mandle také nastrouháme.
Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko s droždím, přidáme trochu mouky a necháme v teple nejprve asi 15 minut kynout.
Potom do těsta přidáme 1 vejce, 50 g cukru, vanilkový cukr a sůl a ručním šlehačem vypracujeme hladké těsto. Znovu je necháme přibližně 1/2 hodiny na teplém místě kynout.
Přivedeme k varu 1 l mléka, zbylý cukr, špetku soli a krupici a uvaříme kaši. Poté svaříme 1/2 l mléka, kterým zalijeme mák a smícháme jej s polovinou krupičné kaše. Vmícháme mandle, rozinky, rum a citronovou kůru.
Ze zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. Těsto prohněteme, dáme na plech, potřeme makovou a pak žloutkovou směsí a pečeme 40 minut.
Teplý koláč propícháme a přelijeme zbylým mlékem. Pak posypeme cukrem.