Makový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g cukr
sůl
3 ks vejce
50 g máslo
1-2 lžíce rum
1875 ml mléko
50 g rozinky
1 ks citron
75 g mandle
30 g droždí
135 g krupice
1 balíček vanilkový cukr
375 g polohrubá mouka
375 g mletý mák
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Rozpustíme tuk a přidáme 1/8 l vlažného mléka. Rozdrobíme do něj droždí a necháme je rozpustit. Citron pořádně omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Mandle také nastrouháme.

  2. Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko s droždím, přidáme trochu mouky a necháme v teple nejprve asi 15 minut kynout.

  3. Potom do těsta přidáme 1 vejce, 50 g cukru, vanilkový cukr a sůl a ručním šlehačem vypracujeme hladké těsto. Znovu je necháme přibližně 1/2 hodiny na teplém místě kynout.

  4. Přivedeme k varu 1 l mléka, zbylý cukr, špetku soli a krupici a uvaříme kaši. Poté svaříme 1/2 l mléka, kterým zalijeme mák a smícháme jej s polovinou krupičné kaše. Vmícháme mandle, rozinky, rum a citronovou kůru.

  5. Ze zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. Těsto prohněteme, dáme na plech, potřeme makovou a pak žloutkovou směsí a pečeme 40 minut.

  6. Teplý koláč propícháme a přelijeme zbylým mlékem. Pak posypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!