Vánočka babičky Janičky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 - 2 špetky sůl
2 ks žloutek
1 ks žloutek
100 g tuk
50 g mandle
40 g mandle
30 g droždí
100 g cukr krupice
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
250 ml vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnečku si rozdrobíme droždí, na něj nasypeme 2 lžičky cukru a vařečkou rozmícháme na kašičku. Zasypeme troškou mouky, zakapeme vlažným mlékem, vymícháme na hustší kaši a necháme na teplejším místě vykynout

  2. Rozehřejeme si tuk a necháme zchladnout. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, posekané mandle, citronovou kůru, vlijeme vykynutý kvásek, žloutky rozšlehané se zbylým vlažným mlékem a zchladlý tuk. Velmi důkladně prohněteme a zpracujeme v hladké a nelepivé těsto

  3. Po zpracování těsto na vánočku zakryjeme a necháme vykynout

  4. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, který rozdělíme na osm stejných dílů. První čtyři vyválíme do válečků, začínáme plést jako ze tří pramenů a zleva spodem podkládáme čtvrtý pramen. Další tři také vyválíme do válečků a upleteme klasický cop. Poslední díl ještě rozdělíme na dvě části a vyválíme je do dvou tenkých pramínků, které zamotáme dohromady. Sestavíme vánočku, zpevníme špejlemi, potřeme rozšlehaným žloutkem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 45 minut. Asi po 15 minutách pečení vánočku zakryjeme alobalem, aby nebyla příliš tmavá

  5. Vánočku babičky Janičky pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme. Je opravdu skvělá!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!