Vánočka 3 recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 g sůl
2 ks žloutek
250 ml mléko
1 balíček rozinky
1 ks citron
25 g droždí
1 balíček mandle loupané
100 g moučkový cukr
500 g hladká nebo polohrubá mouka
100 g Hera
1 ks vanilinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou nebo polohrubou mouku dáváme půl na půl. Kůru nastrouháme z umytého citronu nebo může být i kupovaná sušená

  2. Důležité: Všechny suroviny vyndáme z lednice, necháme aklimatizovat na teplotu místnosti alespoň hodinu

  3. Pokud použijeme instantní kvasnice, navážíme mouku a promícháme ji s kvasnicemi. Ve vlažném mléce rozpustíme odvážený cukr, vanilinový cukr, sůl a žloutek, zamícháme a necháme rozpustit. Mléko nesmí být horké! Heru necháme roztát v mikrovlnné troubě v misce, ale taky nesmí být horká!

  4. Mouku s kvasnicemi dáme do mísy, přidáme tuk a mléko se vším rozpuštěným, pořádně promícháme podle hustoty těsta dolijeme mléko nebo přisypeme mouku, zavčas! Mléko se špatně zapracovává do už vymíchaného těsta! Těsto se nesmí lepit na vařečku a je třeba ho míchat alespoň čtvrt hodiny, aby se na něm dělaly puchýřky vzduchu, aby bylo provzdušněné a dobře kynulo a taky aby se suroviny dokonale spojily!Míchání a hnětení je důležité pro konečný výsledek!

  5. Promícháme zhruba v míse a pak vypracujeme rukama na vále nebo na kuchyňské lince. Úplně nakonec zapracujeme do těsta rozinky. Pro náročné mohou být předem namočené v rumu

  6. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Až zvedá utěrku, rozdělíme na díly a upleteme vánočku. Pleteme ze 6, ale lze uplést jakkoliv. Upletenou vánočku na pečícím papíře a na plechu natřeme bílkem /ne celým vajíčkem, pak je tmavá!/ použijeme vlastně bílky od žloutků, které dáváme do těsta. Posypeme ji oloupanými mandlemi a necháme ještě 30 minut na plechu kynout, pak vložíme do trouby. Pečeme pomalu, v elektrické troubě vyhřáté na 200 st, ale když tam dáme vánočku, stáhneme teplotu na 150 st. V plynové troubě pomalu, aby nebyla na povrchu tmavá a uvnitř syrová. Zkusíme špejlí v nejvyšším místě, těsto se nesmí na špejli lepit. Vyndáme z trouby, necháme dokonale vychladnout, neboucháme plechem, aby se nesrazila, položíme na klidné místo

  7. Pokud použijeme obyčejné kvasnice, zaděláme kvásek: Do půllitrového hrnku rozdrobíme droždí, zasypeme polévkovou lžící moučkového cukru, polévkovou lžící hl. mouky a až se roztečou kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí vykynout, pak nalijeme do mouky, plus tuk a promícháme, postup je pak už stejný

  8. Pokud někdo neumí vánočku uplést a mělo by ho to odradit, pak ze stejného těsta lze udělat mazanec- těsto necháme vykynout, položíme na pečící papír, uprostřed nařízneme do tvaru kříže, natřeme bílkem, necháme ještě vykynout a upečeme

  9. Toto vánočkové těsto je nadýchané, heboučké a chuťově vynikající.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!