Maďarské kološvárské skládané zelí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
30 g sůl
225 g paprika
180 g rajčata
170 g cibule
300 g rýže
1 g mletý pepř
600 g vepřová plec
20 g mletá sladká paprika
1500 g kysané zelí
400 g jemné párky
100 g smetana 12%
200 g švařené sádlo
podle potřeby
voda
Postup Maďarské kološvárské skládané zelí recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté vepřové maso umeleme nahrubo, mírně osolíme a opepříme, přidáme polovinu dávky syrové nastrouhané cibule a vychladlou rýži udušenou s 1/4 dávky sádla.
Jemně nakrájenou zbylou dávku cibule osmažíme do růžova na zbylé dávce sádla a promícháme s překrájeným zelím (pokud je zelí příliš - kyselé nebo slané, propláchneme je vodou).
Do vhodného kastrolu urovnáme stejnoměrně po dně polovinu dávky zelí s cibulí, na zelí navrstvíme připravenou směs masa s rýží a ostatními přísadami
posypeme párky nakrájenými na tenké plátky a navrch urovnáme zbylou druhou polovinu zelí. Navrstvené suroviny zalijeme smetanou, do niž zamícháme mletou papriku. Kološvárské skládané zelí dusíme v troubě pod poklicí nejméně 3/4 hodiny.
Při výdeji zdobíme jednotlivé porce opláchnutými, na tenčí plátky nakrájenými rajčaty a jemně nakrájenými zelenými paprikami. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.
Poznámka: I porce: 320 g. Váhy ingrediencí, které je potřeba čistit loupat (paprika, cibule), jsou váhy očistěných ingrediencí.