Býčí žlázy v zelenině recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 100 g špek 1 špetka mletý pepř 0,5 lžiček drcený kmín 2 stroužky prolisovaný česnek 1 svazek lahůdková cibulka 1 ks bílá paprika 1 ks větší rajče 3 ks býčí žlázy 2 kostky šťáva k vepřovému masu nasekané čerstvé zelené bylinky
Postup Býčí žlázy v zelenině
Postup přípravy receptu
-
Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat. Papriku zbavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15minut
Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky na šťávu (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít)
Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme
Býčí žlázy v zelenině dochutíme a ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.