Býčí žlázy v zelenině recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 g špek
1 špetka mletý pepř
0,5 lžiček drcený kmín
2 stroužky prolisovaný česnek
1 svazek lahůdková cibulka
1 ks bílá paprika
1 ks větší rajče
3 ks býčí žlázy
2 kostky šťáva k vepřovému masu
nasekané čerstvé zelené bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat. Papriku zbavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15minut

  2. Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky na šťávu (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít)

  3. Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme

  4. Býčí žlázy v zelenině dochutíme a ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!