Luxusní koprová omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

3 lžíce olej
sůl
ocet
5 lžic hladká mouka
mletý bílý pepř
1 kelímek smetana ke šlehání
500 ml hovězí vývar
3 lžíce přepuštěné máslo
500 ml plnotučné mléko
třtinový cukr
1 - 2 svazečky čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu

  2. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem

  3. Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony

  4. K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu

  5. Zdroj: aktuálně.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!