Luxusní houskový knedlík recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
2 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks vejce
2 ks houska
1 kostka droždí
500 g polohrubá mouka
300 ml vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Na kvásek smícháme vlažné mléko, cukr a droždí, lehce zaprášíme moukou a necháme vzejít. Housku nakrájíme na kostičky. Polohrubou mouku, sůl, vejce, olej a nakrájenou housku dáme do mísy nebo kotle, přidáme vzešlý kvásek, hněteme rukou v míse, případně hákem v kotli, pokud máme robot. Jakmile se těsto nelepí, je hotovo.

  2. Z těsta vytvoříme bochánek, zaprášíme ho lehce moukou, dáme do mísy, přikryjeme a necháme 40 minut kynout v teple. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva bochánky, prohněteme a ještě zvlášť necháme kynout asi 20 minut. Z každého bochánku uválíme šišku, kterou necháváme kynout dalších 10 minut.

  3. Vykynuté houskové knedlíky dáváme do hrnce s osolenou vařící vodou. Já jsem vařila v pekáči. Vaříme 11 minut z jedné strany, potom knedlík otočíme a vaříme 11 minut z druhé strany. Po uvaření musíme knedlík propíchat několikrát špejlí skrz na skrz, jinak by se nám srazil. Já ještě potřela máslem. Recept se zdá časově náročný, ale knedlík stál za to, a to jsem ho dělala poprvé.

  4. Luxusní houskový knedlík podáváme podle chuti k různým masům a omáčkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!