Losos s čočkovým salátem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 1 ks paprika 1 ks cibule 1 svazek ředkvičky 1/2 ks citron 1 lžíce med pepř 1 lžíce olivový olej 1 lžíce plnotučná hořčice 1 lžíce citronová šťáva olej na smažení 1 hrst čerstvé bylinky 150 g černá čočka 1 ks batát 600 g filet losos s kůží
Postup Losos s čočkovým salátem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme čočkový salát, tedy černou čočku propláchneme, v hrnci zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu
Mezitím si připravíme zeleninu. Batát, papriku a cibuli (lze zaměnit i za jinou oblíbenou zeleninu) očistíme a nakrájíme na kostky a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, je akorát za cca 20 minut
Mezitím si připravíme zálivku. V misce smícháme hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Poté ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady, přidáme nakrájené ředkvičky, zelené bylinky (alespoň petrželku), zálivku a promícháme
Filet z lososa si rozdělíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a jednotlivé porce lososa vložíme do pánve nejprve kůží dolů. Přidáme máslo, lehce stáhneme plamen a opékáme ze všech stan dozlatova, přibližně dvě minuty z každé strany. Poté odstavíme pánev, na každý díl lososa dáme hoblinku studeného másla, přikryjeme a necháme ještě minutku dojít
Lososa servírujeme společně s čočkovým salátem a vše ozdobíme nasekanými zelenými bylinkami (petrželka, bazalka apod.).