Losos s čočkovým salátem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
1 ks paprika
1 ks cibule
1 svazek ředkvičky
1/2 ks citron
1 lžíce med
pepř
1 lžíce olivový olej
1 lžíce plnotučná hořčice
1 lžíce citronová šťáva
olej na smažení
1 hrst čerstvé bylinky
150 g černá čočka
1 ks batát
600 g filet losos s kůží

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme čočkový salát, tedy černou čočku propláchneme, v hrnci zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu

  2. Mezitím si připravíme zeleninu. Batát, papriku a cibuli (lze zaměnit i za jinou oblíbenou zeleninu) očistíme a nakrájíme na kostky a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, je akorát za cca 20 minut

  3. Mezitím si připravíme zálivku. V misce smícháme hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Poté ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady, přidáme nakrájené ředkvičky, zelené bylinky (alespoň petrželku), zálivku a promícháme

  4. Filet z lososa si rozdělíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a jednotlivé porce lososa vložíme do pánve nejprve kůží dolů. Přidáme máslo, lehce stáhneme plamen a opékáme ze všech stan dozlatova, přibližně dvě minuty z každé strany. Poté odstavíme pánev, na každý díl lososa dáme hoblinku studeného másla, přikryjeme a necháme ještě minutku dojít

  5. Lososa servírujeme společně s čočkovým salátem a vše ozdobíme nasekanými zelenými bylinkami (petrželka, bazalka apod.).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!