Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

vejce
strouhanka
5 - 6 ks jablko
1 balíček tvaroh
cukr moučka
380 g hladká mouka
1 ks tuk na pečení
1,5 balíček skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Jablka zbavíme slupky a nastrouháme. V míse smícháme tuk na pečení, tvaroh a mouku a vypracujeme hladké těsto

  2. Těsto rozdělíme na 2 - 3 části a jednu část vyválíme na pomoučněném válu na tenkou obdélníkovou placku. Doprostřed (přibližně do místa, které pokryjeme jablky) nasypeme trochu strouhanky, aby jablka příliš nepromočila těsto. Popřípadě můžeme přidat i nadrcené oříšky

  3. Na strouhanku dáme polovinu či třetinu nastrouhaných jablek podle toho, na kolik částí jsme těsto rozdělovali. Jablka posypeme polovinou skořicového cukru a zamotáme štrúdl. Nejprve ohneme delší strany směrem dovnitř, poté přes sebe přehneme delší strany. Celý postup opakujeme s další částí těsta

  4. Štrúdly dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení posypeme štrúdl cukrem moučka

  5. Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta po vychladnutí nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!