Lilek v čokoládě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g cukr
550 ml voda
5 kg lilek
50 g hladká mouka
200 g hořká čokoláda
100 g piniové oříšky
hrubá sůl
100 g kandovaný citron
100 g směs sekaných ořechů
100 g hořký kakaový prášek
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané lilky nakrájíme na půl cm plátky. Plátky vložíme do cedníku, posypeme hrubou solí, přimáčkneme talířem a na talíř položíme něco těžkého. Necháme je takto alespoň půl hodinky.

  2. Čokoládu rozmixujeme.

  3. Mezitím 500 g cukru vložíme na pánev a přidáme 250 ml vody, mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sirup vaříme pár minut, ale dáme si pozor, ať nezkaramelizuje. Do převařeného sirupu přidáme rozmixovanou čokoládu a mícháme, dokud se zcela neroztaví.

  4. Do mísy přesejeme kakao, přidáme 300 ml studené vody, promícháme a pomalu přidáme prosetou mouku. Dobře promícháme, abychom neměli hrudky.

  5. Kakaovou směs přidáme ke směsi čokoládové a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

  6. Lilkové plátky opláchneme, osušíme a smažíme je na oleji z obou stran dozlatova. Poté je necháme odkapat od přebytečného oleje.

  7. Do zapékací misky nalijeme na dno trochu čokolády, poskládáme vedle sebe plátky lilku, posypeme ovocem (kandovaný citron a pomeranč), oříšky a zalijeme čokoládou. Postupujeme do vyčerpání lilku a čokolády. Vrch ukončíme čokoládou, kterou posypeme oříšky, mandlemi.

  8. Lilky v čokoládě vložíme do trouby na 15 minut a pečeme při teplotě 100 °C.

  9. Lilky v čokoládě podáváme teplé nebo vlažné jako dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!