Lilek v čokoládě recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g cukr 550 ml voda 5 kg lilek 50 g hladká mouka 200 g hořká čokoláda 100 g piniové oříšky hrubá sůl 100 g kandovaný citron 100 g směs sekaných ořechů 100 g hořký kakaový prášek podle potřeby olej na smažení
Postup Lilek v čokoládě recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupané lilky nakrájíme na půl cm plátky. Plátky vložíme do cedníku, posypeme hrubou solí, přimáčkneme talířem a na talíř položíme něco těžkého. Necháme je takto alespoň půl hodinky.
Čokoládu rozmixujeme.
Mezitím 500 g cukru vložíme na pánev a přidáme 250 ml vody, mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sirup vaříme pár minut, ale dáme si pozor, ať nezkaramelizuje. Do převařeného sirupu přidáme rozmixovanou čokoládu a mícháme, dokud se zcela neroztaví.
Do mísy přesejeme kakao, přidáme 300 ml studené vody, promícháme a pomalu přidáme prosetou mouku. Dobře promícháme, abychom neměli hrudky.
Kakaovou směs přidáme ke směsi čokoládové a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Lilkové plátky opláchneme, osušíme a smažíme je na oleji z obou stran dozlatova. Poté je necháme odkapat od přebytečného oleje.
Do zapékací misky nalijeme na dno trochu čokolády, poskládáme vedle sebe plátky lilku, posypeme ovocem (kandovaný citron a pomeranč), oříšky a zalijeme čokoládou. Postupujeme do vyčerpání lilku a čokolády. Vrch ukončíme čokoládou, kterou posypeme oříšky, mandlemi.
Lilky v čokoládě vložíme do trouby na 15 minut a pečeme při teplotě 100 °C.
Lilky v čokoládě podáváme teplé nebo vlažné jako dezert.