Lilek dušený s bramborem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks brambory
0 ks lilek
podle chuti
1 stroužek česnek
podle potřeby
olej
1 špetka sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Brambory necháme ve slupce, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky jako na chipsy - asi 3 mm. Lilek omyjeme a se slupkou nakrájíme na asi 1,5 x 1,5 cm kostičky. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Kolik lilku a brambor záleží zcela na vás podle toho, na co máte větší chuť. Z uvedeného množství jsem vařila jen pro sebe.

  2. Na keramickou či jinou nepřilnavou pánev dáme trošku oleje, který zahřejeme. Stačí jen trochu po dně, aby jídlo nebylo příliš mastné. Olej je zde hlavně kvůli vůni. Na rozpálený olej vložíme bramborové lupínky a jemně je opečeme, asi jen 2 minuty. Potom přidáme kousky lilku, podlijeme trochou vody, jen aby bylo na dně, aby směs neplavala. Jde spíš o to, aby se zelenina dusila v páře. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, jemně osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 - 20 minut.

  3. Během dušení občas mrkneme, zda se nám voda ze dna nevypařila, případně trochu podlijeme, aby zelenina neležela na suchu. Brambora ve slupce umožní strávení veškerých škrobů z brambory, naopak bez slupky není tělo schopno škrob ze sebe vypudit. Lilek také neloupeme, protože rutin ve slupce pomáhá zpevnit cévy. Pokrm je velmi vhodný pro diabetiky a žlučníkáře. Lilek celkově je vhodný ke snížení cholesterolu a zlepšuje krevní oběh. Lilek je vhodný proti tukové degeneraci jater a zlepšuje krvetvorbu.

  4. Lilek dušený s bramborem podáváme jako zdravý hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!