Lehké cuketové lasagne recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2-3 stroužky česnek
0 l mléko
2 ks cibule
2 ks cuketa
1 balíček lasagne
3 lžíce hladká mouka
podle chuti
sůl
oregano
bobkový list
mletý pepř
muškátový oříšek
omáčka
50 g máslo
podle potřeby
olivový olej
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpustíme máslo. Do něj vsypeme mouku a prudce mícháme, měla by jen lehce zezlátnout. Vlijeme mléko a důkladně mícháme metličkou. Přidáme bobkový list a za stálého míchání vaříme, dokud bešamel nezhoustne, trvá to zhruba 15 minut.

  2. Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Ve větším kastrolu rozpálíme olivový olej, zprudka na něm osmahneme cibuli a česnek, přihodíme cuketu a opékáme doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme oregano a asi 12 minut dusíme.

  3. Začneme vrstvit. Pekáček vymažeme máslem, na dno vlijeme část bešamelu, poklademe listy lasagní (suché, nevařené), na ně dáme část zeleninové směsi, lasagne, bešamel, lasagne, zeleninu a zakončíme bešamelem.

  4. Cukeetové lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

  5. Po upečení necháme lehké cuketové lasagne trochu vychladnout, lépe se pak krájí. Cuketové lasagne podáváme jako samostatný hlavní chod. Vegani mohou nahradit klasické mléko sojovým a použít těstoviny bez vajec.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!