Lahodná játrová omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
majoránka
2 ks cibule
750 ml voda
2 lžíce hladká mouka
150 g anglická slanina
200 ml smetana ke šlehání
1 lžička mletý kmín
500 g vepřová játra
1 lžička mleté nové koření
mletý černý pepř
2 lžíce polotučná hořčice
2 lžičky mletá uzená paprika
120 g iberijský špek bez kůže

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu a špek nakrájíme na malé kostičky. Játra pokrájíme na středně velké kousky

  2. Do kastrolu dáme škvařit slaninu i špek. Po dvou minutách přidáme nakrájenou cibuli a opékáme další dvě minuty. Poté přidáme čajovou lžičku mletého kmínu, špetku mletého pepře podle chuti a promícháme

  3. Přidáme pokrájená játra a necháme je zatáhnout. Dále přidáme čajovou lžičku mletého nového koření a dvě čajové lžičky mleté uzené papriky. Promícháme a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka asi 40 minut

  4. Po změknutí jater jich část přendáme do misky a uchováme bokem. Zbylou část játrové omáčky rozmixujeme dohladka, dáme znovu na sporák a přidáme dva rozmačkané stroužky česneku a dvě polévkové lžíce polotučné hořčice

  5. V misce rozkvedláme dvě polévkové lžíce hladké mouky se smetanou. Přilijeme do rozmixované omáčky a na mírném ohni vaříme ještě cca 15 minut

  6. Před koncem přípravy játrovou omáčku podle chuti osolíme a přidáme menší hrst drcené majoránky. Do omáčky vrátíme zbylá játra, která jsme před mixováním odložili a necháme je v omáčce prohřát

  7. Lahodnou játrovou omáčku podáváme s rýží nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!