Lahodná játrová omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl majoránka 2 ks cibule 750 ml voda 2 lžíce hladká mouka 150 g anglická slanina 200 ml smetana ke šlehání 1 lžička mletý kmín 500 g vepřová játra 1 lžička mleté nové koření mletý černý pepř 2 lžíce polotučná hořčice 2 lžičky mletá uzená paprika 120 g iberijský špek bez kůže
Postup Lahodná játrová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu a špek nakrájíme na malé kostičky. Játra pokrájíme na středně velké kousky
Do kastrolu dáme škvařit slaninu i špek. Po dvou minutách přidáme nakrájenou cibuli a opékáme další dvě minuty. Poté přidáme čajovou lžičku mletého kmínu, špetku mletého pepře podle chuti a promícháme
Přidáme pokrájená játra a necháme je zatáhnout. Dále přidáme čajovou lžičku mletého nového koření a dvě čajové lžičky mleté uzené papriky. Promícháme a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka asi 40 minut
Po změknutí jater jich část přendáme do misky a uchováme bokem. Zbylou část játrové omáčky rozmixujeme dohladka, dáme znovu na sporák a přidáme dva rozmačkané stroužky česneku a dvě polévkové lžíce polotučné hořčice
V misce rozkvedláme dvě polévkové lžíce hladké mouky se smetanou. Přilijeme do rozmixované omáčky a na mírném ohni vaříme ještě cca 15 minut
Před koncem přípravy játrovou omáčku podle chuti osolíme a přidáme menší hrst drcené majoránky. Do omáčky vrátíme zbylá játra, která jsme před mixováním odložili a necháme je v omáčce prohřát
Lahodnou játrovou omáčku podáváme s rýží nebo knedlíkem.