Kukuřično-bramborový chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2,5 lžičky sůl
2 hrnky voda
1,5 hrnek hladká mouka
0,5 hrnků polohrubá mouka
100 g bramborová kaše v prášku
1 hrnek žitný kvásek
1 hrnek kukuřičná polenta

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy vsypeme hrnek bramborové kaše v prášku-jedno 100g balení, instantní kukuřičnou polentu, polohrubou a hladkou mouku, osolíme a vmícháme žitný kvásek a vodu

  2. Smícháme vše dohromady a přikryté necháme kynout 15-18 hod. Pak si těsto pomocí stěrky rozetřeme na moukou posypaný vál, do asi 3 cm vysoké placky. Několikrát ji přeložíme jako šátečky nebo obálku a necháme další dvě hodiny přikryté kynout. Předem si vystřihneme z pečícího papíru kolo, podle velikosti hrnce. Pokud budeme péct chleba v hrnci tak si do trouby dáme hrnec s poklicí a zapneme na 30 min předehřát. Pokud pečeme v remosce stačí ji zapnout 10 min před pečením

  3. Do rozpáleného hrnce dáme papírovou vložku, na to pomocí stěrky vlijeme těsto, přikryjeme poklicí a pečeme 30 min přikryté při vysoké teplotě. Pak poklici sejmeme a do trouby dáme kastrůlek s vodou a necháme dopéct 20-30 min

  4. Poznámka autorky receptu: Tento chléb se peče o něco déle než jen z mouky pečený chléb. Dobu přípravy uvádím bez dlouhého kynutí. Počítám jen práci z těstem stříhání papíru a pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!