Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 ks vejce 250 g máslo 2 lžíce máslo 2 ks žloutek 100 ml mléko 30 g droždí 1 lžička cukr krystal 2 svazky medvědí česnek 500 g hladká mouka extra speciál 00 100 ml hustá kyselá smetana
Postup Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku prosejeme do mísy, osolíme a zpracujeme s čerstvým máslem na drobenku. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek
Medvědí česnek omyjeme, osušíme, odkrojíme stopky a posekáme nadrobno. K vykynutému kvásku přidáme kyselou smetanu, vaječné žloutky a mísícími háky robota zpracujeme na nelepivé pružné lesklé těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme na nepomoučněnou desku. Není potřeba moučnit, protože těsto vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje
Těsto rozválíme na obdélník o velikosti 30 x 50 cm a tloušťce asi 2 až 3 mm. Rozválené těsto potřeme vlažným rozpuštěným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm široký volný pás a posypeme dvěma třetinami posekaného medvědího česneku
Od delší strany těsto stočíme na těsno do závinu, který přehneme o jednu třetinu zprava doleva a o jednu třetinu zleva doprava. Přeložené těsto zploštíme několika údery na plocho válečkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat
Znovu těsto rozválíme na obdélník, posypeme zbylým medvědím česnekem a celý postup zopakujeme, necháme 10 minut odpočívat. Postup zopakujeme ještě jednou, po 10 minutách naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých uděláme mřížku
Pagáčky přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií, necháme 10 minut kynout a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pagáčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 až 20 minut dorůžova. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce
Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem servírujeme k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou však i výborným pohoštěním k vínu pro návštěvy. Klidně je můžeme připravit v předstihu den dopředu, protože jsou velmi chutné, čerstvé a vláčné i druhý den.