Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks vejce
250 g máslo
2 lžíce máslo
2 ks žloutek
100 ml mléko
30 g droždí
1 lžička cukr krystal
2 svazky medvědí česnek
500 g hladká mouka extra speciál 00
100 ml hustá kyselá smetana

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku prosejeme do mísy, osolíme a zpracujeme s čerstvým máslem na drobenku. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek

  2. Medvědí česnek omyjeme, osušíme, odkrojíme stopky a posekáme nadrobno. K vykynutému kvásku přidáme kyselou smetanu, vaječné žloutky a mísícími háky robota zpracujeme na nelepivé pružné lesklé těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme na nepomoučněnou desku. Není potřeba moučnit, protože těsto vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje

  3. Těsto rozválíme na obdélník o velikosti 30 x 50 cm a tloušťce asi 2 až 3 mm. Rozválené těsto potřeme vlažným rozpuštěným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm široký volný pás a posypeme dvěma třetinami posekaného medvědího česneku

  4. Od delší strany těsto stočíme na těsno do závinu, který přehneme o jednu třetinu zprava doleva a o jednu třetinu zleva doprava. Přeložené těsto zploštíme několika údery na plocho válečkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat

  5. Znovu těsto rozválíme na obdélník, posypeme zbylým medvědím česnekem a celý postup zopakujeme, necháme 10 minut odpočívat. Postup zopakujeme ještě jednou, po 10 minutách naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých uděláme mřížku

  6. Pagáčky přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií, necháme 10 minut kynout a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pagáčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 až 20 minut dorůžova. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce

  7. Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem servírujeme k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou však i výborným pohoštěním k vínu pro návštěvy. Klidně je můžeme připravit v předstihu den dopředu, protože jsou velmi chutné, čerstvé a vláčné i druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!