Kynuté lívance recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
2 lžíce máslo
0.5 l mléko
350 g polohrubá mouka
0.3 ks droždí (42 g)
podle chuti
marmeláda
tvaroh
podle potřeby
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Mléko nalijeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a trochu cukru. Takto uděláme kvásek.

  2. Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, poté kvásek a znovu vymícháme metličkou. Vydržíme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsta by mělo být jednou tolik.

  3. Připravíme si lívanečník, mažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.

  4. Když jsou kynuté lívance hotové, mažeme je marmeládou a sypeme tvarohem. Lívanečky můžeme ozdobit i šlehačkou nebo kousky ovoce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!