Jehněčí se smetanovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

60 g slanina
6 stroužků česnek
olej
sůl
2 ks cibule
1/4 ks celer
2 ks mrkev
2 ks petržel
kurkuma
mletý pepř
muškátový oříšek
2 kelímky smetana ke šlehání
700 g jehněčí kýta

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí kýtu osolíme, opepříme a potřeme rozdrceným česnekem. Solí a česnekem nešetříme. Můžeme zakápnout i olejem a necháme do druhého dne v chladu odležet. Případně stačí maso připravit hned ráno

  2. Zeleninu očistíme. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na kolečka, mrkev a petržel rozčtvrtíme

  3. Připravené maso prošpikujeme slaninou a vložíme do zapékací mísy. Posypeme nakrájenou zeleninou. Podlijeme vodou a pečeme 2 hodiny na 180 °C. Občas maso přelijeme šťávou a pokud je potřeba, podlijeme vodou

  4. Maso vyjmeme a zeleninu rozmixujeme a postupně přiléváme vypečenou šťávu, až získáme požadovanou konzistenci omáčky. Omáčku zjemníme smetanou ke šlehání a dochutíme mletým muškátovým oříškem, kurkumou a solí

  5. Jehněčí maso rozdělíme na talíře, přilijeme smetanovou omáčku a jako přílohu zvolíme vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!