Kynuté koláčové kolo recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
120 g máslo
50 g máslo
2 ks žloutek
1/2 kostky droždí
50 g cukr krupice
1 lžíce cukr krupice
100 g cukr moučka
50 g hrubá mouka
400 g polohrubá mouka
1 lžíce polohrubá mouka
polohrubá mouka
200 ml vlažné mléko
50 ml vlažné mléko
1 lžička pomerančová kůra
1 sklenice kompotované meruňky
200 g ovocný jogurt (Hollandia)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí (opravdu jenom polovinu kostky) rozdrobíme do misky, přidáme lžíci mouky i cukru, přilijeme mléko, promícháme a necháme v teple vykynout

  2. Žloutky utřeme s pomerančovou kůrou a vmícháme mléko. Mouku smícháme ve větší míse s cukrem a špetkou soli, uprostřed uděláme důlek. Nalijeme žloutkovou směs, kvásek a rozpuštěné máslo. Vařečkou vymícháme středně tuhé nelepivé těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 60 minut kynout

  3. Mouku s cukrem a povoleným máslem rukama zpracujeme na drobenku

  4. Vykynuté těsto přendáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a malým válečkem rozválíme, popřípadě rukama vytaháme ke krajům. Okraje mírně zvýšíme, těsto potřeme ovocným jogurtem a poklademe okapanými meruňkami. Vše zasypeme drobenkou

  5. Kynuté koláčové kolo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut na 175 °C

  6. Kynuté koláčové kolo nakrájíme na čtvrtky a podáváme k čaji, kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!