Kváskové pečivo recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3/4 lžíce sůl
koriandr
350 g kvásek
olivový olej
sezamové semínko
1 lžíce mletý kmín
slunečnicové semínko
400 g celozrnná žitná mouka
250 g žitná chlebová mouka
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme 300 g celozrnné žitné mouky, kvásek, vodu a vytvoříme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme stát minimálně 4 hodiny

  2. Jakmile těsto nakyne, přidáme sůl, semínka, koření a zbylou mouku. Důkladně propracujeme a přemístíme na pomoučněný vál. Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části rozválíme váleček a následně jej pomocí nože rozdělíme zhruba na 7 stejně velkých kousků

  3. Každý kousek těsta zpracujeme v rukách na bochánek. Těsto je dost lepivé, proto si ruce předem pomoučíme a podle potřeby mouku doplňujeme

  4. Bochánky z kváskového těsta vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olivovým olejem a necháme je další hodinu opět kynout. Prvních 15 minut je pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Poté teplotu a snížíme na 170 °C a pečeme zhruba dalších 30 - 40 minut podle velikosti bochánků

  5. Kváskové pečivo necháme vychladnout na mřížce a skladujeme zabalené v utěrce. Podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!