Kváskové pečivo recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 3/4 lžíce sůl koriandr 350 g kvásek olivový olej sezamové semínko 1 lžíce mletý kmín slunečnicové semínko 400 g celozrnná žitná mouka 250 g žitná chlebová mouka lněné semínko
Postup Kváskové pečivo
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme 300 g celozrnné žitné mouky, kvásek, vodu a vytvoříme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme stát minimálně 4 hodiny
Jakmile těsto nakyne, přidáme sůl, semínka, koření a zbylou mouku. Důkladně propracujeme a přemístíme na pomoučněný vál. Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části rozválíme váleček a následně jej pomocí nože rozdělíme zhruba na 7 stejně velkých kousků
Každý kousek těsta zpracujeme v rukách na bochánek. Těsto je dost lepivé, proto si ruce předem pomoučíme a podle potřeby mouku doplňujeme
Bochánky z kváskového těsta vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olivovým olejem a necháme je další hodinu opět kynout. Prvních 15 minut je pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Poté teplotu a snížíme na 170 °C a pečeme zhruba dalších 30 - 40 minut podle velikosti bochánků
Kváskové pečivo necháme vychladnout na mřížce a skladujeme zabalené v utěrce. Podáváme podle chuti.