Kuřecí špalíky na indický způsob v pikantním zeleninovém čatní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
2 ks cibule
200 g rýže
2 ks hřebíček
1 ks fenykl
50 g zázvor
4 lžíce olivový olej
200 ml bílý jogurt
1 lžička mletý koriandr
1 lžička mletý římský kmín
2 plechovky konzervovaná rajčata
1 lžička mletá kurkuma
2 lžičky tandoori masala
4 ks kuřecí horní stehno
1 lžíce drcené chilli
1 lžička koření Pěti vůní
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pro recept se nejlépe hodí tmavší kuřecí maso. Delikátní jsou špalíky, což je vlastně horní část stehen. Můžeme použít vykostěné maso, nebo ideální je použít celý špalík i s kostí a maso oddělit až po jeho uvaření. Jídlo bude mít konzistenci hustší omáčky s kousky masa a zeleniny.

  2. Kuřecí maso opláchneme, usušíme a posypeme mletým římským kmínem a koriandrem. Následně posolíme a necháme odležet v lednici asi půl hodiny. Mezitím nakrájíme a připravíme zeleninu. Budeme potřebovat dvě větší cibule, jeden fenykl, jednu mrkev a jednu petržel.

  3. Cibuli nakrájíme na měsíčky, fenykl rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme košťál a potom ho nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a petržel můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, anebo je prostě nakrájíme na plátky podle libosti. Dřevité konce lodyh fenyklu odřízneme, ale můžeme je pak v celku přidat do jídla, aby se v něm uvařily. Později je vyndáme a vyhodíme.

  4. Do vyšší pánve nalijeme asi 4 lžíce olivového oleje a na prudším ohni orestujeme špalíky tak, aby se maso zatáhlo a vznikla kůrčička. Následně maso vyndáme ven a do výpeku vložíme nejdříve cibuli a fenykl. Jakmile cibule zesklovatí, nastrouháme do pánve oloupaný zázvor. Chvíli dusíme a potom přidáme další zeleninu a také maso.

  5. Následně přidáme lžičku mleté kurkumy, dvě lžičky koření tandoori masala, jeden stroužek česneku, vrchovatou lžičku drceného chilli, nebo jalapeňos. Podlijeme trochou vody a necháme pomalu dusit 1,5 hodiny. Můžeme přidat také lžičku koření Pěti vůní, které dodá jídlu další úroveň chutí.

  6. Asi půl hodiny před koncem varu zalijeme hrnek rýže (asi 200 g) dvěma hrnky vody, osolíme a přidáme špetku kurkumy, dva hřebíčky a vaříme dvacet minut. Po uvaření necháme rýži odpočinout pod pokličkou a počkáme, než se nám dovaří maso.

  7. Asi 15 minut před koncem varu přidáme dvě plechovky loupaných rajčat a před odstavením ještě přidáme 200 ml bílého jogurtu, promícháme, provaříme a dochutíme solí, případně sójovou omáčkou. Před podáváním maso vyndáme, špalíky vykostíme, maso nakrájíme na malé kousky a vložíme zpět do zeleninového základu.

  8. Kuřecí špalíky na indický způsob v pikantním zeleninovém čatní podáváme s čerstvě uvařenou teplou rýží. K pokrmu se také hodí kuskus, ale můžeme podávat i s chlebem nebo brambory, jak kdo má rád.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!