Škvarkový chléb s žitným kváskem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 lžičky sůl
1 lžíce kmín
1/4 lžičky fenykl
1/4 lžičky koriandr
1/4 lžičky anýz
100 g žitná chlebová mouka
650 g pšeničná chlebová mouka
350 g žitný kvásek
1/4 lžičky mědvědí česnek
200 ml podmáslí nebo pivo
30 dkg nemleté škvarky

Postup přípravy receptu

  1. Uvedené ingredience hněteme do vláčného a nelepivého těsta cca 20 - 25 minut

  2. Zpracované těsto vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Ddoporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.) Zde necháme kynout v teple (i v troubě při rozsvíceném světle) 120 minut

  3. Vykynuté těsto přeložíme - hněteme, lehce dosypeme moukou a vložíme do zpět ošatky opět kynout přibližně na 120 minut

  4. Troubu rozpálíme na 250 °C. Na dno trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme

  5. Mezitím chléb otočíme, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s ním bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatku. Za okraje alobalu chléb rychle vsuneme na rozpálenou mřížku do trouby

  6. Škvarkový chléb s žitným kváskem pečeme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C a pečeme po dobu 45 - 50 minut. Správně upečený chléb by měl zvonit, vyzkoušet můžeme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!