Kuře Singapur s kari rýží recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g máslo
3 ks cibule
3 ks jablko
2 hrstě rozinky
1 ks kuře
250 g rýže
200 g ananas
1 ks banán
300 ml kuřecí vývar
1 lžíce hladká mouka
3-4 lžíce kari koření
250 ml smetana ke šlehání
podle chuti
sůl
podle potřeby
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou středně velkou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Jakmile zezlátne, přidáme 1 lžíci kari. Počkáme jen chvíli, než zavoní. Mezitím si připravíme porce kuřete. Můžeme je nechat zatáhnout ve voňavém tuku, ale opatrně, kari by se mohlo připálit. Maso podlijeme vývarem, osolíme a přiklopíme druhým pekáčem. Pečeme v troubě, až je kuře měkké. Jakmile je kuře upečené, zalijeme šlehačkou s lehkou záklechtkou (1 lžíce hladké mouky) a necháme ještě chvíli péct.

  2. Zatímco máme kuře v troubě, připravujeme kari rýži. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, orestujeme rýži a zasypeme kari kořením. Vše necháme lehce rozvonět, přidáme hrst omytých rozinek, osolíme a zalijeme potřebným množstvím vody. Doporučuji na 1 díl rýže 2 díly vody. Kari rýži přiklopíme a dusíme asi 20 minut.

  3. Ke konci všech úprav si připravíme jablka a jiné ovoce. Na másle osmahneme malou cibulku, zasypeme cukrem krystal a necháme zkaramelizovat. Jakmile dostane karamel zlatou barvu, vsypeme do něj jablíčka nakrájená na kousky, kousky banánu a ananasu. Zasypeme opět hrstí omytých rozinek a zalijeme vodou. Ovoce dusíme jen krátce.

  4. Kuře Singapur podáváme s kari rýží jako výtečný hlavní chod. Pálivost pokrmu je závislá na druhu kari. Indické je pro nás hodně pálivé. Pro slabé nátury doporučuji české nebo kombinaci obojího.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!