Kořeněný džem z rajčat recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 kg rajče
3 lžíce med
1 ks badyán
olivový olej
100 ml rajčatová šťáva
100 ml vinný ocet
1 ks celá skořice
mletý zázvor
3 lžíce hnědý cukr
1 ks červená cibule
mletý hřebíček
mletý černý pepř
1 lžička čerstvý strouhaný zázvor

Postup přípravy receptu

  1. Velká a vyzrálá rajčata spaříme a oloupeme. Česnek a cibuli sloupneme a jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme

  2. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme celá oloupaná rajčata, která až v hrnci rozmačkáme vidličkou. Vše osladíme medem a hnědým cukrem. Podlijeme rajčatovou šťávou, vinným octem, přidáme hvězdičku badyánu a celou skořici. Ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a špetkou hřebíčku. Zmírníme teplotu na minimum a zakryté zvolna dusíme 60 - 70 minut do zhoustnutí. Během dušení, zejména ke konci přípravy, džem promícháváme, aby se nepřipálil

  3. Z vychladlého kořeněného džemu z rajčat odstraníme badyán a celou skořici, naplníme do sklenice a uchováme v chladu

  4. Kořeněný rajčatový džem podáváme všude tam, kde používáme kečup. Výborně chutná ke grilovaným steakům, hranolkům nebo jako náplň do hamburgerů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!