Kuře pěti vůní s fenyklovou omáčkou a domácími hranolky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
2 ks cibule
0 l voda
1 kg kuře
1 ks fenykl
50 g zázvor
2 lžíce hladká mouka
1 lžička koření pěti vůní
příloha
1 stroužek česnek
0 kg brambory
2 lžíce olivový olej
1 lžička koření na hranolky
podle chuti
1 špetka grilovací koření
1 špetka mletý černý pepř
marináda
2 lžíce sójová omáčka
2 lžíce worcestrová omáčka
2 lžíce tekuté polévkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Pro úpravu použijeme asi 1,5 kg vážící Vodňanské kuře, nebo bio-kuře, jejichž chuť je mnohem lepší než maso běžných kuřat chovaných ve velkochovech.

  2. Na marinádu použijeme směs tekutého polévkového koření, worcestrové a sójové omáčky, která tak úžasně upraví kuřecí maso. Smícháme všechny složky v misce a vpravíme výslednou tekutinu injekční stříkačkou rovnoměrně do masa. Zvláštní pozornost věnujeme horní části prsou. Maso má tendenci při pečení vysychat, čemuž injektáží úspěšně zabráníme. Výsledkem budou šťavnatá prsíčka i při delším pečení, které vyžaduje úprava kuřete v celku.

  3. Po napuštění marinády kuře zevnitř a z venku důkladně osolíme. Následně okořeníme stejným způsobem rozetřeným stroužkem česneku, kořením Pěti vůní, několika špetkami grilovacího koření a mletého pepře. Rozkrojené jablko na čtvrtky vložíme do kuřete. S kořením Pěti vůní to nepřeháníme, je dost výrazné. Pro kuře této velikosti postačí jedna vrchovatá čajová lžička, kterou vetřeme do kůže a vysypeme jím vnitřek kuřete. Upravené maso dáme do misky a necháme odpočívat.

  4. Mezitím oloupeme a nakrájíme nadrobno dvě středně velké cibule, nebo jednu velkou. Fenykl rozkrojíme na čtvrtky a po vyříznutí košťálu ho nakrájíme. Zeleninu vložíme do pečicí mísy, včetně tvrdších zelených stonků, které můžeme ponechat v celku. Přidáme kousek zázvoru asi 50 g, který nemusíme loupat a jenom ho nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Následně na zeleninu položíme kuře prsní částí vzhůru. Kuřecí maso podlijeme 0,5 litrem vody.

  5. Troubu si předehřejeme na 200 °C, dovnitř vložíme pečicí mísu s kuřetem a zatím nezakrýváme. Nastavíme režim pečení z obou stran na teplovzdušný režim. Po půlhodině pečení mísu zakryjeme víkem (ideální je skleněné víko) a pečeme bez horkovzdušného režimu dalších 40 minut.

  6. Mezitím si připravíme hranolky. Oloupané brambory nakrájíme podélně na rozměr asi 1 x 1 cm v průřezu. Nemusíme zachovávat přesnost hranolek, nepravidelný tvar vypadá lépe než strojově vyseknuté hranolky stejných rozměrů. Nicméně můžeme si je připravit také hranolkovačem.

  7. Hranolky povaříme ve vodě 7 - 8 minut, aby mírně změkly. Následně hranolky scedíme a vysypeme na pečící plech, aby trochu proschly. Do pánve kápneme 2 lžíce olivového oleje a vložíme 1 stroužek rozetřeného česneku. Mírně osmažíme a vložíme osušené hranolky. Opatrně prohazujeme tak, aby se hranolky obalily olejem a česnekem. Na ochucení můžeme pro urychlení využít koření na hranolky anebo na americké brambory, které přidáme podle chuti. Hranolky smažíme na středním plameni, až jsou hranolky rovnoměrně pokryty kořením a olejem.

  8. Po uplynutí 40 minut kuře vyndáme, otočíme hřbetem vzhůru. Rošt dáme do druhé pozice zespoda a odkrytou mísu s masem vložíme na rošt. Do spodní části trouby vložíme pánev s hranolky a pečeme dále horkovzduchem na 200 °C další půl hodiny. Kuře poléváme výpekem a hranolky občas na pánvi prohodíme, aby se opékaly rovnoměrně. Po půlhodině je kuře hotové. Kuře vyndáme a necháme ho odpočinout.

  9. Vypečenou šťávu zpod kuřete propasírujeme přes sítko do vhodného hrnce. Část šťávy odlijeme do hrnku a zbytek ohříváme k varu. Do oddělené šťávy rozšleháme 2 lžíce mouky a směs vlijeme zpět do hrnce. Necháme 5 minut povařit. Hotové kuře naporcujeme, přelijeme omáčkou a podáváme s připravenými hranolky.

  10. Kuře pěti vůní s fenyklovou omáčkou a domácími hranolky podáváme jako výborný hlavní chod. Vhodnou přílohou je také zeleninový salát, rýže, nebo těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!