Kulajda s houbami a zastřeným vejcem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 cl vývar 2 lžíce máslo 4 ks brambory 1 ks cibule 400 g houby 4 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 2 lžíce hladká mouka 25 cl smetana 12% podle chuti cukr sůl ocet kopr mletý černý pepř
Postup Kulajda s houbami a zastřeným vejcem recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a kopr na jemno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
Na pánvi osmažíme cibuli na másle a poté přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a nezapomeneme míchat, aby v polévce nebyly hrudky.
Přidáme nakrájené houby, kopr, osolíme, opepříme, 2 až 3 lžíce cukru a necháme povařit. Můžeme přidat brambory, nebo je uděláme zvlášť. Vaříme, dokud nebudou houby měkké a brambory hotové. Poté zalijeme polévku smetanou. Nakonec do kulajdy s houbami přidáme ocet a případně dochutíme. Polévka by měla by být trochu hustší a chuť sladko-kyselá.
Příprava zastřeného vejce: V hrnci necháme vařit vodu lehce pod bod varu a přidáme 2 lžíce octa. Do naběračky opatrně rozklepneme vejce, pomalu vložíme do hrnce a vaříme 3 - 4 minuty. Poté vyjmeme z hrnce a opatrně dáme do polévky.
Kulajdu s houbami a zastřeným vejcem podáváme s čerstvým chlebem.