Kulajda s houbami a zastřeným vejcem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 cl vývar
2 lžíce máslo
4 ks brambory
1 ks cibule
400 g houby
4 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžíce hladká mouka
25 cl smetana 12%
podle chuti
cukr
sůl
ocet
kopr
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a kopr na jemno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. Na pánvi osmažíme cibuli na másle a poté přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a nezapomeneme míchat, aby v polévce nebyly hrudky.

  3. Přidáme nakrájené houby, kopr, osolíme, opepříme, 2 až 3 lžíce cukru a necháme povařit. Můžeme přidat brambory, nebo je uděláme zvlášť. Vaříme, dokud nebudou houby měkké a brambory hotové. Poté zalijeme polévku smetanou. Nakonec do kulajdy s houbami přidáme ocet a případně dochutíme. Polévka by měla by být trochu hustší a chuť sladko-kyselá.

  4. Příprava zastřeného vejce: V hrnci necháme vařit vodu lehce pod bod varu a přidáme 2 lžíce octa. Do naběračky opatrně rozklepneme vejce, pomalu vložíme do hrnce a vaříme 3 - 4 minuty. Poté vyjmeme z hrnce a opatrně dáme do polévky.

  5. Kulajdu s houbami a zastřeným vejcem podáváme s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!