Krůtí žaludky podle Eszterházyho recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks cibule
2 ks mrkev
2 ks bobkový list
250 ml smetana ke šlehání
100 ml rajčatová šťáva
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
1 ks kořenová petržel
3 lžíce domácí vepřové sádlo
100 ml kvalitní suché bílé víno
500 ml horká voda na podlévání
500 g krůtí žaludky

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou mrkev a petržel pokrájíme na půlkolečka o tloušťce asi 3 mm. Cibuli nakrájíme na kostky. Krůtí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o velikosti 3 x 3 cm

  2. Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme čerstvě mletý černý pepř, mletou sladkou červenou papriku a krém Erős Pista. Mám vlastnoručně vyrobený krém Erős Pista - recept přidám zvlášť, ale dá se běžně koupit. Krém vůbec nesolíme, protože je slaný dost

  3. Všechno spolu za stálého míchání orestujeme, přilijeme malé množství horké vody a necháme vydusit až na tuk - opakujeme třikrát. Tímto způsobem se cibule rozvaří, výborně ochutí výslednou šťávu a přirozeně zahustí jídlo. V žádném případě nezahušťujeme moukou!

  4. Přidáme bobkové listy, domácí rajčatovou šťávu a krátce orestujeme. Do tohoto cibulovo-paprikovo-rajčatového kořeněného základu vložíme připravené krůtí žaludky, které za stálého míchání zprudka opékáme, až se pěkně zatáhnou. Potom je podlijeme horkou vodou do výšky žaludků a přikryté pokličkou je pomalu dusíme na mírném plameni za občasného podlévání horkou vodou a promíchání (nesmí se přichytit, aby jídlo nezhořklo), až dokud nejsou krůtí žaludky téměř měkké - asi 120 minut

  5. Kousky zeleniny scedíme, necháme dobře odkapat od vody, přidáme je před koncem vaření ke krůtím žaludkům a dusíme přikryté asi 15 minut, to stačí, mají zůstat na skus - al dente. Přilijeme Chardonnay a prudkým varem necháme víno odvařit. Když je hotovo, vypneme plamen. Na závěr vmícháme sladkou smetanu, ale šťávy nemá být mnoho - něco mezi perkeltem a gulášem

  6. Krůtí žaludky podle Eszterházyho podáváme horké v hnízdě z čerstvě uvařených domácích halušek. Gróf Eszterházy byl známý labužník 19. století, který měl rád dobré jídlo a jeho recepty jsou hodné vyzkoušení jako například právě tento. Jde o vydatné syté jídlo vynikající chuti, kde se harmonicky snoubí všechny použité ingredience. Pokrm je příjemné pikantní a lahodné chuti zvýrazněné vínem, zeleninou a zjemněné smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!