Krůtí stehno dušené na červeném víně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
sůl
3 balíčky rýže
citronová šťáva
50 ml horká voda
250 ml suché červené víno
4 ks červená cibule
1 lžička celý černý pepř
1 lžíce sušená majoránka
1 hlávka salát lollo biondo
1 ks čerstvá chilli paprika
2 lžíce domácí vepřové sádlo
1 kg krůtí stehno s kostí a kůží

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí stehno vykostíme, kosti odložíme na polévku, stehno přeřežeme na polovinu, omyjeme, osušíme, vydatně osolíme z každé strany a necháme volně na stole odpočívat

  2. Červenou cibuli očistíme a pokrájíme na měsíčky. Česnek očistíme, ale spodní slupku ponecháme. Celý černý pepř rozdrtíme na hrubo. Čerstvou chilli papriku omyjeme, semínka ponecháme a pokrájíme na jemné kolečka

  3. V litinovém hrnci rozpálíme 2 lžíce domácího vepřového sádla, na kterém zprudka opékáme krůtí stehno nejprve kůží dolů, dokud nebudou pěkně do zlato-hněda zbarvená, potom stehno obrátíme a opečeme i na straně s masem a opečené stehno vybereme na podnos

  4. Do výpeku dáme černý pepř, chilli papriku, cibuli a restujeme do sklovita. Přidáme opečené krůtí stehno, okořeníme polévkovou lžící majoránky, podlijeme červeným vínem a horkou vodou. Přihodíme česnek, přikryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme 100 minut

  5. Po této době vybereme hrnec z trouby, krůtí stehno dáme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat. Zatím uvaříme rýži, ze šťávy v hrnci vybereme česnek a z česnekového obalu vytlačíme do vínové šťávy, kterou na hrubo rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru

  6. Salát lollo biondo natrháme na listy, omyjeme, osušíme a ochutíme zálivkou z citronové šťávy a soli. Krůtí stehno ostrým nožem pokrájíme na porce. Na talíř dáme uvařenou rýži a porci krůtího stehna, které podlijeme lehce pikantní šťávou, která je voňavá po česneku a použitém koření

  7. Krůtí stehno dušené na červeném víně a majoránce podáváme horké s jemným salátem lollo biondo. Je to úžasná pochoutka, maso z krůtího stehna je jemné a šťavnaté, měkké jako máslo a přímo se rozplývá na jazyku. Výborně chutná s lehce pikantní a kořeněnou vypečenou šťávou a vařenou suchou rýží. Celé jídlo perfektně doplní listový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!