Křupavé pletýnky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl kmín 4 lžíce voda sezam 1 lžička cukr moučka mák 21 g kvasnice 0,5 hrnků hrubá mouka 2 hrnky polohrubá mouka 1 hrnek vlažné mléko 60 g tuk na pečení 1 lžíce lněné semínko 0,5 hrnků hladká kukuřičná mouka 1 lžíce směs semínek nebo oříšků
Postup Křupavé pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Do misky vsypeme lněné semínko a zalijeme 4 lžícemi vody. Po půl hodině přidáme lžíci směsi semínek. Použijeme například slunečnicová, dýňová a sezamová semínka, mohou být i pekanové oříšky, pinie, arašídy
Do velké mísy dáme polohrubou, hrubou mouku a hladkou kukuřičnou mouku. Uprostřed uděláme důlek do něj rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, vmícháme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme namočená semínka i s vodou, rozpuštěný nebo povolený tuk a zpracujeme vláčné hladké těsto. Vejce v těstě nahradila namočená lněná semínka. Poprášíme kukuřičnou moukou a pod utěrkou necháme hodinu kynout
Potom krátce těsto propracujeme, aby se zpevnilo a rozvážíme si stejně velké kousky. Pokud potřebuji více porcí odvažuji po 50 g. Pokud chci, aby byly pletýnky na svačiny, tak obvykle vážím po 85 g. Nezáleží jak velké kousky těsta máme, ale záleží na tom, aby byly stejně velké při pečení. Z těsta vyválíme válečky a upleteme pletýnky. Můžeme si udělat i jiné tvary (rohlíky, preclíky, uzly)
Pletýnky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme 35 - 45 minut nakynout. Mírně osolíme trochu mléka, kterým pomašlujeme pletýnky a můžeme podle chuti posypat mákem, kmínem, sezamem, lněným semínkem, grilovacím kořením nebo je necháme jen tak. Pokud pletýnky potřeme jen žloutkem, budou jako nalakované
Pletýnky pečeme asi 20 minut dozlatova uprostřed trouby. V plynové troubě dáme dolů kastrůlek s vodou. Po upečení necháme pletýnky vychladnout na mřížce pod utěrkou
Křupavé pletýnky podáváme podle chuti k různým příležitostem.