Křupavé pečené kuře s nádivkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 1 ks kuře 1 ks citron 2 ks mrkev 2 ks petržel 1 dl víno nádivka 10 dkg slanina 0 kostek máslo 0 lžiček tymián 1 lžička nastrouhaná citronová kůra podle chuti česnek sůl chilli koření mletý černý pepř
Postup Křupavé pečené kuře s nádivkou recept
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky.
Nyní si připravíme nádivku. Smícháme trochu nastrouhané citronové kůry, slaninu, česnek, tymián, sůl, pepř a půl kostky změklého másla. Kdo má rád pálivé, může do směsi přidat trošku chilli koření.
Kůži mezi prsy jemně prsty oddělíme od svaloviny. Vytvoříme kapsu, kterou napěchujeme a rozprostřeme směs. Dále si nakrájíme citron, ze kterého jsme brali kůru, a dáme ho do útrob kuřete. Stehna nakrojíme dvěma řezy, zbytek nádivky vmasírujeme do stehen a potom sešijeme k sobě.
Pekáč vyložíme cibulí, mrkví a petrželí. Cibule nám pomůže uchovávat vlhkost v pekáči. Podlijeme vodou a dáme do trouby.
Kuře pečeme asi 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. Pro krásnou kůrku doporučuji na konci pečení přepnout troubu na gril a asi 4 minuty dopékat. Upečené kuře s nádivkou dáme stranou, slijeme šťávu, necháme ji zredukovat a přilijeme asi 1 dl vína. Povaříme a scedíme.
Pečené kuře s nádivkou podáváme s přílohou podle chuti.