Křupavé pečené kuře s nádivkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
1 ks kuře
1 ks citron
2 ks mrkev
2 ks petržel
1 dl víno
nádivka
10 dkg slanina
0 kostek máslo
0 lžiček tymián
1 lžička nastrouhaná citronová kůra
podle chuti
česnek
sůl
chilli koření
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře opláchneme a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. Nyní si připravíme nádivku. Smícháme trochu nastrouhané citronové kůry, slaninu, česnek, tymián, sůl, pepř a půl kostky změklého másla. Kdo má rád pálivé, může do směsi přidat trošku chilli koření.

  3. Kůži mezi prsy jemně prsty oddělíme od svaloviny. Vytvoříme kapsu, kterou napěchujeme a rozprostřeme směs. Dále si nakrájíme citron, ze kterého jsme brali kůru, a dáme ho do útrob kuřete. Stehna nakrojíme dvěma řezy, zbytek nádivky vmasírujeme do stehen a potom sešijeme k sobě.

  4. Pekáč vyložíme cibulí, mrkví a petrželí. Cibule nám pomůže uchovávat vlhkost v pekáči. Podlijeme vodou a dáme do trouby.

  5. Kuře pečeme asi 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. Pro krásnou kůrku doporučuji na konci pečení přepnout troubu na gril a asi 4 minuty dopékat. Upečené kuře s nádivkou dáme stranou, slijeme šťávu, necháme ji zredukovat a přilijeme asi 1 dl vína. Povaříme a scedíme.

  6. Pečené kuře s nádivkou podáváme s přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!