Křupavé domácí housky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks vejce
3 lžíce máslo
1 ks žloutek
0,5 kostek droždí
1 lžička cukr krupice
500 g polohrubá mouka
2 lžíce hrubá sůl
300 ml polotučné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 50 ml ohřátého (vlažného) mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjeme utěrkou a postavíme ji asi na půl hodiny na teplé místo

  2. Zatímco budeme čekat, než nám kvásek vzejde, vsypeme do větší mísy polohrubou mouku a osolíme. Potom vlijeme připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujeme

  3. Těsto si rozdělíme zhruba na 10 až 12 dílů. Každý díl rozkrojíme ještě na další 3 menší dílky. Vyválíme z nich delší prameny a spleteme jako cop

  4. Pečivo přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a necháme ještě pár minut odpočívat

  5. Zakrátko houstičky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde si pobudou přibližně 20 minut

  6. Křupavé domácí houstičky podáváme podle chuti k různým pokrmům a klidně i samostatně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!