Křenová omáčka s hovězím masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg hovězí maso
podle chuti
2 lžičky sůl
máslo
2-3 ks cibule
0 l smetana
1 špetka kmín
2-3 dkg křen
4 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
1 lžička pepř
podle potřeby
2-3 lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Rychlejší postup

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a omyté maso (doporučuji hovězí krk nebo zadní) nakrájíme na plátky.

  3. Cibuli zlehka osmahneme a hovězí maso necháme na zlatavé cibuli zatáhnout. Nesolíme, maso by pustilo šťávu! Přidáme koření podle chuti, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou vařit, čím pomaleji, tím lépe. Vývar bude potom silnější. Zlehka vývar osolíme. Když je maso měkké, vyndáme jej na talířek. Podle potřeby jej můžeme dát kousek do druhého hrnce i s vývarem a připravit polévku.

  4. Mezitím si připravíme mixér. Pokud není, nevadí to. Vyndáme ven koření. V obou případech hlavně bobkový list. Připravíme si k ruce křen, máslo, smetanu i mouku. Poté postupujeme podle toho, zda mixujeme, nebo mícháme. Křen můžeme použít čerstvý nebo ve skleničce. Doporučuji prohlédnout složení a vzít ten, který má nejméně dalších přísad.

  5. Pokud mixér máme, do vývaru jen nasypeme křen, nalijeme smetanu a podle potřeby zaprášíme moukou. Vše dohromady rozmixujeme a na zjemnění přidáme trošku másla. Pokud mícháme, tak do vývaru hodíme křen, mouku rozmícháme ve smetaně (bešamel) a za stálého míchání necháme mouku pořádně provařit, přidáme maso a po pár minutách máme hotovo. Podle chuti pak omáčku dosolíme.

  6. Pomalejší, ale trochu chutnější postup

  7. Omyté maso vložíme v celku do chladné vody, přidáme koření a necháme uvařit.

  8. Když je maso doměkka uvařené, vyndáme jej a nakrájíme na plátky. Na pánvi připravíme zásmažku. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout, poprášíme 2 - 3 lžícemi hladké mouky a necháme prosmažit, ale ne moc dlouho, aby nám zásmažka neztmavla.

  9. Přidáme do vývaru, mouku pořádně provaříme, přidáme smetanu, křen, trochu másla a podle chuti dosolíme. Případně můžeme rozmixovat. Když je mouka hezky provařená, přidáme maso a pár minut ještě vaříme.

  10. Křenovou omáčku s hovězím masem podáváme s houskovým knedlíkem, zda domácím či kupovaným záleží na nás.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!