Krémový medovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 hrnek cukr
sůl
2 ks vejce
1 lžička prášek do pečiva
2 hrnky hladká mouka
150 g tuk na pečení
3 lžíce med (tekutý!)
1 balíček máslo (krém)
1 plechovka salko (krém)

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta

  2. Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázni, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní - vejce, špetku soli, sodu a prosátou hladkou mouku. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí pláty (asi 1,5 cm) a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ještě za tepla ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku). A připravíme si krém. Ořezané okraje budeme potřebovat!

  3. Příprava krému

  4. Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka, kterou si den před uvaříme asi 2 hodiny v hrnci s vodou (plechovka zůstává zavřená), necháme v hrnci přes noc.

  5. Stavíme dort

  6. Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je pomeleme. Poté je nasypeme na vrchní krémem pomazaný medový plátek.

  7. Na medovníku je výborné právě to, že se nejí ihned po upečení. Potřebuje se minimálně den odležet. Nemusí to být asi chladné místo, stačí, když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.

  8. Pozor: z daného množství těsta upečeme 2 pláty medovníku (2 plechy). Musíme je ale rozválet už na pečícím papíře (podle velikosti plechu), který sesuneme na plech – opatrně. Pokud se těsto lepí, je nutné posypávat hladkou moukou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!