Krémová zelňačka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce olej 200 g brambory 3 ks cibule 2 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 4 lžíce hladká mouka 250 ml sladká smetana 2 ks pikantní klobása 2 lžičky mletá sladká paprika 250 g kysané zelí 10 kuliček celý černý pepř podle chuti cukr sůl ocet
Postup Krémová zelňačka recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme uvařit zvlášť. Cibuli a zelí nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na měsíčky.
Mezitím si na rozpáleném tuku osmahneme cibuli dorůžova, přidáme pokrájenou klobásu, koření (nové koření, celý černý pepř, bobkový list) a zasypeme mletou sladkou paprikou. Když se všechny ingredience spojí, zalijeme vývarem (popřípadě vodou), přidáme nadrobno pokrájené zelí, osolíme a dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne.
Když je zelí měkké, rozmícháme pomocí metličky v misce mouku se smetanou a za stálého míchání přiléváme do polévky, tímto zelňačku zahustíme. Nakonec do hotové polévky přihodíme uvařené brambory. Podle potřeby můžeme polévku zředit vývarem (záleží na její hustotě) či dochutit octem a cukrem.
Krémovou zelňačku podáváme podle chuti samotnou, s pečivem či chlebem.