Krémová hrášková polévka s krutony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks brambory
2 ks cibule
350 g mražený hrášek
200 ml smetana na vaření
1 ks bujon
podle chuti
sůl
mletý pepř
podle potřeby
máslo
příloha
domácí pečivo

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme si cibuli na libovolné tvary a spolu s kouskem másla vhodíme do hrnce, kde ji necháme zesklovatět. V tu chvíli tam vrháme asi 80 % balení hrášku a na větší kousky nakrájené brambory (sloužící pouze pro zahuštění, je možné je bez problémů vynechat). Minutu nebo dvě necháme hrášek a brambory pracovat na másle a cibulce, načež přesně v ten moment, kdy by se nám cibulka začala pálit, tak zalijeme cca litrem vody (vývaru). V případě, že nemáte vývar, dochucujeme bujonem, solí a pepřem.

  2. Ve chvíli, kdy nám brambory hezky změknou, vezmeme si náš věrný ruční mixér a odstavenou směs hezky promixujeme. Záleží na vás, zda-li máte radši hrubší, nebo jemnější krémík. Po tomto kroku opět vrátíme nad plamen, přidáme do polévky odložených 20 % hrášku a kelímek (nebo méně) smetany, necháme projít varem a za tepla podáváme.

  3. Velmi rád tento recept doplňuji na oleji osmaženými krutonky z domácího pečiva, které opravdu krásně přidají barvu a dokonale v puse křupnou. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!