Králík na zelenině a česneku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
kmín
1 lžíce sádlo
1 lžíce plnotučná hořčice
1 ks větší cibule
2 plátky anglická slanina
králičí maso
celý černý pepř
1 ks větší mrkev
1 ks větší petržel

Postup přípravy receptu

  1. Omytého, osušeného a odblaněného králíka si naporcujeme na pekáči. Rozpustíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo špek a přidáme lžíci sádla. Na horkém tuku zprudka orestujeme kousky králíka ze všech stran, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté!

  2. Když je růžové, osolíme, přidáme kmín, pepř (rozmáčknutý nožem), hořčici a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme a dusíme asi 1/2 - 3/4 hodiny. Sem tam maso otočíme. Přidáme očištěnou na kolečka nakrájenou zeleninu (mrkev a petržel) a dle potřeby doléváme horkou vodou (může být i vývar na 1/2 I vody 1/4 masoxu). To už je maso změklé (záleží na velikosti a stáří králíka).

  3. Za 1 1/2 hodiny maso odklopíme, přidáme cibuli a česnek a dáme dopéci na 15-20 minut do trouby. Poléváme šťávou. Potom jen vyjmeme z trouby, přiklopíme, maso si odpočine a už putuje na talíř U králičího masa je důležité aby bylo vždy měkké. Vidličkou zjistíme, zda jde maso dobře od kosti.

  4. Zdroj: kniha Vaříte rádi?


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!