Králík na meruňkách recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 400 ml vývar 2 - 3 ks cibule 150 g meruňky grilovací koření 7 lžic olivový olej 100 g sušené meruňky mletý černý pepř máslo na vymazání 4 ks králičí stehno 200 ml meruňkový džus
Postup Králík na meruňkách
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Čerstvé i sušené meruňky omyjeme. Čerstvé meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a půlky ještě rozpůlíme. Sušené meruňky rozčtvrtíme. Pokud chceme, můžeme je den předem naložit do rumu nebo vodky. Troubu předehřejeme na 180 °C
Králičí stehna důkladně očistíme, osolíme, opepříme a pořádně okořeníme grilovacím kořením. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem a nalijeme trochu oleje. Vložíme do něj stehna a sušené meruňky, zalijeme částí vývaru a meruňkového džusu. Pekáč vložíme do trouby a pečeme. Asi po hodině stehna obrátíme, přidáme cibuli, zbylé meruňky a podle potřeby přilijeme vývar s džusem. Králíka vložíme zpět do trouby a za občasného přelévání jej pečeme doměkka. Podle potřeby můžeme teplotu trouby zmírnit nebo naopak přidat
Měkkého králíka na meruňkách přelijeme vypečenou omáčkou z cibule a meruněk. Králíka na meruňkách podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.